Aileler olarak çocuğunuzun eğitimi için en iyisini istemeniz en doğal hakkınız. Bu sebeple doğal olarak kendinize şu soruyu soruyor olabilirsiniz: çocuğumu bir devlet okuluna mı yoksa özel okula mı kaydettirmeliyim? Seçiminizi yapmanıza size katkı sağlamak adına, bu yazımızda iki okul türünün avantaj ve dezavantajlarına genel bir bakış atabilir ve fikir edinebilirsiniz.
Özel okullarda eğitim ortamı genellikle çocukların öğrenimi için elverişli bir altyapı oluşturur. Özel okulların devlet okuluna göre maddi imkanları daha fazla olduğu için özel okulların fiziki yapıları daha elverişlidir. Ayrıca sınıf kapasitesi ve mevcut öğrenci sayısı en verimli noktada tutularak eğitim sağlanmaktadır.
Kolej eğitimi teknolojinin ilerlemesi ve eğitimde artan kaynak ihtiyaçlarının sağlanması konusunda daha kapsamlı bir bütçe/materyal imkanı sunabiliyor. Devlet okullarının yanı sıra özel okulların kurulması toplumun eğitim çeşitliliğine katkıda bulunur. Özel bir eğitimde öğrencilerin sadece düşünmeyi değil, aynı zamanda yaratıcı düşünmeyi teşvik etmeyi, sorunları öngörmeyi ve çözmeyi, eleştirel düşünmeyi öğrenmeleri hedeflenmektedir. Bu sebeple özel okullarda daha kapsamlı/çeşitli eğitim programları uygulanmaktadır. Dilerseniz Özel Okul Nasıl Seçilir ? Yazımıza da göz atabilirsiniz.
Her çocuğun öğrenme serüveni farklıdır ve kendi ilgi ve eğilimlerine sahip öznel bir tavrı vardır. Devlet okullarında mevcut sınıf yapıları ve öğrenci sayısının fazla olması genel olarak dezavantaj sağlayabilir. İşte tam da bu noktada özel okullar devreye girmektedir. Özel pedagojik kavramlar, bilimsel/sanatsal faaliyetler, müzik, yabancı dil eğitimi gibi odak noktaları öğrenciler için elverişli bir eğitim imkanı sunuyor. Ayrıca eğitim ve diğer aktiviteler için kullanılan materyaller daha sık yenilenebildiği için devlet okullarına kıyasla genellikle daha kalitelidir. Bu durum ise öğrencinin verimli araçlarla kesintisiz yaratıcı dersler almasını mümkün kılıyor.
Özel okullar öğrencilere sundukları eğitim metotlarıyla, içinde yaşadığımız hızla değişen dijital dünyaya daha uyumlu hale getirebiliyorlar. Eğitim ve Meslek uzmanları, çocuklarımızın bir gün sahip olacağı mesleklerin büyük olasılıkla henüz var olmadığını bile söylüyorlar. Bu sebeple, öğrenme biçimleri ve okulda geliştirdikleri beceriler öğrencileri teknoloji tabanlı bir geleceğe hazırlıyor. Özel okullarda sınıfların verimliliği, benzersiz değer sistemleri ve bütünsel öğrenmeye odaklanması nedeniyle, öğrenci için besleyici bir topluluk hissi yaratma eğilimindedir. Bu, öğrencilerin kendilerini bir şeyin parçası gibi hissettikleri, kendilerini güvende, desteklenmiş ve kendileri olmak konusunda rahat hissettikleri bir ortam sağlar.Öğrencinin gelişimi ve kabiliyetlerini açığa çıkarabilmesi için bu koşullar oldukça önemlidir.